Príjemné teplé večery, skvelá zábava a dobrá spoločnosť. To máme všetci radi. Pridajte k tomu gril a kvalitné suroviny a grilovačka môže začať. Nechajte sa inšpirovať a pripravte tú najlepšiu gril párty.

Tipy na úvod

Máte niekoľko hodín do príchodu hostí. Aby ste urobili čo najlepší dojem, nezabudnite na tieto jednoduché rady a tipy:

  • Marinády si pripravíte najlepšie sami – čím jednoduchšie suroviny, tým viac vynikne chuť mäsa – čerstvé bylinky sú najlepším priateľom grilovania 😉
  • Soľ vyťahuje šťavu z mäsa, takže odborníci ju odporúčajú pridávať až po grilovaní
  • Uhlie by sa malo rozpaľovať dovtedy, kým na ňom nie je vidno bielu vrstvu, približne 30 minút
  • Grilujte na pahrebe, nie na otvorenom ohni, aby ste nemuseli oškrabávať prípadné prihorené časti
  • Tuk z mäsa podporuje tvorbu ohňa, do vrchnáka fľašky si urobte zopár malých dierok, naplňte ju vodou a použite ju na hasenie menších plamienkov
  • Odporúčame dodržať vzdialenosť medzi pahrebou a jedlom na grile do 10 cm, dôvodom je rovnomerné opekanie
  • Mäso najprv pečte v strede grilu a potom ho dopečte na okraji
  • Ak grilujete v prírode nezabudnite po sebe upratať všetky odpadky
  • Po grilovačke odporúčame pre jednoduchšie čistenie namočiť grilovaciu mriežku na pár hodín do vody

Aká teplota je najlepšia?

Pribaľte si teplomer na grilovanie. Na jednej strane budete pôsobiť ako profík, na tej druhej vám to pomôže odhadnúť správnu teplotu pokrmu, hlavne mäsa.

  • Teplota v strede grilu by sa mala pohybovať okolo 250 – 300 stupňov
  • Bravčové a hovädzie potrebuje 5 – 10 minút grilovania pri vyššie spomínanej teplote
  • Pstruh okolo 12 minút
  • Kuracie mäso a ostatné druhy rýb približne 10 minút
  • Zelenina podľa vášho uváženia, niekto to rád chrumkavé

Čo na tanier?

Ako sme už spomínali, mäso najlepšie chutí, ak ho pred grilovaním na niekoľko hodín naložíte do marinády. Čím jednoduchšie tým lepšie. Použite čierne korenie a čerstvé bylinky, nech dostane každé jedlo tú správnu chuť a vôňu. Keď bude mäso počas marinovania v chladničke, nezabudnite ho z nej vybrať s dostatočným predstihom tak, aby malo pred grilovaním izbovú teplotu. Mäso na grile neprepichujte. Vytiekla by z neho šťava a ostalo by suché. Ak budete grilovať ryby, je dobré použiť grilovaciu mriežku. Gril dokáže perfektne pripraviť aj niekoľko ďalších jedál, napríklad pizzu. Vďaka teplote, ktorú dokáže vyprodukovať bude chutiť, ako by ste ju vytiahli z tej pravej tehlovej pece.

Zelenina, syry aj sladký koláč – pohrajte sa s chuťami

Vašu fantáziu pri príprave jedla nemusíte obmedzovať len na mäso, syry, či rybu. Grilovať môžete aj rôzne druhy zeleniny – paradajky, cibuľa, zemiaky, cuketa, baklažán, kukurica, ale aj banán či ananás sú skutočnou delikatesou. Na vopred namočené bambusové paličky môžete napichnúť čokoľvek, záleží len na vašej chuti. Ugrilujte si syry od výmyslu sveta, ktoré v roztopenom stave pripomenú nebíčko v ústach – hermelín, plesnivé syry, oštiepky či klasické syrové špízy. Dokonca môžete pripraviť aj sladký koláč z čerstvého ovocia, a to len za pár minút. Receptov pre fanúšikov grilovania je neúrekom.

Nezabudnite na pitný režim

K dobrému jedlu neodmysliteľne patrí aj dobré pitie. Pripravte vašim hosťom špeciálne domáce limonády – levanduľová, citrusová, či rozmarínová by mohli byť príjemným prekvapením. Pivo, víno alebo šumivé nápoje sa taktiež výborne hodia k mäsu, no pamätajte aj na to, že každého veľa škodí. Ak to preženiete s množstvom ťažkého jedla a alkoholom, dojem z grilovačky môže skončiť, inak ako ste pôvodne plánovali. Takže si doprajte, ale s mierou.

Ak budú na grilovačke prítomné aj deti, pripravte im zábavný program alebo zapojte do detských aktivít aj ostatných účastníkov párty, aby ste vy mohli nerušene obsluhovať gril a aby sa vaša grilovačka obišla bez zranení či popálením.

Prajeme vám dobrú chuť a príjemnú zábavu aj napriek tomu, že sa leto schyľuje ku koncu.

Tento obsah vám prináša poisťovňa KOOPERATIVA.